Reekalveren

Sint Annaparochie

1 juni 2020

Voorjaar, alles komt tot bloei. De maanden mei en juni zijn ook uitgesproken de maanden dat de jonge reekalveren worden geboren.


De reegeiten zetten hun kalveren het liefst, afhankelijk van hun omgeving, in het hoge nog jonge malse gras. 

Het is echter ook vaak de tijd van de eerste snee van het gras. Sommige boeren hebben het gras al binnen.

Met de grote machines van tegenwoordig kan zo’n veld vaak binnen een mum van tijd worden gemillimeterd met voor het zich daarin bevindend jonge spul, desastreuze gevolgen.

Bij boer Brandsma uit Dongjum gaat het niet met barstens geweld, blijft de breedte en de snelheid van de maaier beperkt en wordt er gemaaid in eigen beheer.

Tsjebbe Brandsma is een natuurmens en mede door hem werden leden van de Wildbeheereenheid (WBE) Tusken Waed en Sted getipt dat er in zijn veld vermoedelijk jong reewild zich verborgen hield in het lange gras.

Hij vroeg om advies in verband met de komende maai-afspraken op Pinkstermaandag.

Met wat heen er weer geappt en een paar belletjes kwamen we uit bij het Drone-team Bauke Bakker en Herman Hilarides. Beiden door de wol geverfd als het gaat om het omgaan met de drone en specialist in het zoeken naar reekalveren.

Met een voorgeprogrammeerd programma wordt de te vliegen route van de drone ingevoerd. In dit geval 6 ha grasland. Op Pinkstermaandag om 05.00 uur stond een zestal vrijwilligers gespannen te wachten op wat komen zou.

De drone is voorzien van een warmtebeeldcamera waar goed op waar te nemen valt, waar de reekalveren maar ook andere dieren zich bevinden.

Wanneer een reekalf wordt gevonden wordt de locatie gemarkeerd met een stok en als het terrein volledig is afgezocht wordt met behulp van aanwezigevrijwilligers de kalveren opnieuw opgezocht en verplaatst naar een naastgelegen gebied wat op dat moment niet wordt gemaaid.

Wat is het dan mooi als je op een stukje van 6 ha mooi kruidig grasland, gelegen aan de Mûntsewei te Kleasterlidlum, vijf reekalveren weet te vinden en deze kunt verplaatsten voor dat de maaier zijn werk kan doen.

Wat maakt het dan een mens gelukkig wanneer alle bouwsteentjes, van hoe gaan we het doen en wie zijn er dan bij, op zijn plek valt.

Alleen maar tevreden gezichten wanneer de samenwerking op alle gebieden zo goed verloopt. Prachtig zo’n moment op Pinkstermaandag. Om te blijven herinneren.

Voor foto's klik Hier

WBE Tusken Waed en Sted

Jelle de Jong
--

Terug naar nieuws

De wildbeheereenheid is de vereniging van lokale jachthouders en jagers die uitvoering geeft aan verantwoord en duurzaam wildbeheer.